Kosten BV

Wat zijn de kosten van een BV (besloten vennootschap)? Je krijgt zowel te maken met eenmalige opstartkosten, maar ook met jaarlijkse kosten. 

Zo dien je jaarlijks een jaarrekening op te stellen. Deze dient vervolgens ook te worden gedeponeerd bij de kamer van koophandel. Indien je dit niet zelf kunt, dan dien je een boekhouder of accountant in te huren die dit voor jou regelt. En dat kost uiteraard geldt.

BV oprichten en kosten - eenmalig

Voor een nieuwe BV heb je een notariële akte nodig. Afhankelijk van de grote van de BV en met name de complexiteit, zal dit zo tussen de 300 euro en 1.200 euro kosten. Tegenwoordig zijn er grote verschillen tussen de kosten van verschillende notarissen, waardoor meerdere offertes aanvragen je bijna zeker geld zal besparen.

In de oprichtingsakte dient bijvoorbeeld te worden vermeld hoe groot het aandelenkapitaal is, wie de aandeelhouders zijn en wie de bestuurder van een bv is. 

Maar ook de vestigingsplaats van de onderneming dient te worden opgenomen. Een belangrijk aspect is de overdracht van aandelen. 

In het geval er sprake is van meerdere aandeelhouders, dan is dit van groot belang om op voorhand goed te regelen.

Verandering van de statuten

Dient er een wijziging plaats te vinden van de statuten? Ook dan heb je een notaris nodig. De kosten zullen dan wel lager uitvallen dan het opstellen van een geheel nieuwe akte, maar een paar honderd euro zal je toch snel kwijt zijn.

Statuten bv en kosten

Inschrijving in het UBO register

Tegenwoordig is er ook de verplichting om de bestuurders van een BV in te schrijven in  het UBO register. Indien je dit laat doen, dan dien je hiervoor ook een klein bedrag te betalen. Deze nieuwe verplichting komt voort uit Europese wet- en regelgeving.

De kosten van een bv jaarlijks terugkerend

Als ondernemer zijnde krijg je te maken met verschillende, jaarlijks terugkerende kosten. Zo zal je bijvoorbeeld een zakelijke bankrekening dienen te openen. Dit is echter het geval voor zowel een eenmanszaak als een BV. 

Dit zijn daarom geen typische kosten waarbij je alleen met een BV te maken krijgt. Er zijn wel een aantal kosten waarmee je rekening dient te houden, waarbij je als ZZP`er niet mee te maken krijgt.

Opstellen en deponeren van een jaarrekening

Als BV zijnde ben je verplicht een jaarrekening op te stellen. Deze jaarrekening dien je ook te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Het opstellen van een jaarrekening is specialistenwerk. Des te groter de BV is, des te strikter is de wet- en regelgeving met betrekking tot hetgeen je dient te publiceren. Des te meer je dient te publiceren, des te hoger de kosten zullen zijn.

Bedraagt de omzet meer dan 12 miljoen euro en is het balanstotaal groter dan 6 miljoen euro? Dan heb je ook verplicht een accountantsverklaring nodig. Dit zal de kosten drastisch doen toenemen. Voor het opstellen van een accountantsverklaring dient een account de boekhouding maar ook de administratieve organisatie te beoordelen. Hier gaat veel tijd en dus ook geld inzitten.

Hoeveel kost het opstellen van een jaarrekening

De omvang en daarbij  behorend het aantal uren wat benodigd is, bepaalt de prijs. Voor een kleine BV dien je er al snel vanuit te gaan dat dit je 500€ gaat kosten. Een BV waarbij er geen sprake is van ondernemen, zoals bij een Spaar BV, zal iets goedkoper uitvallen. Daarbij dien je uit te gaan van een minimumbedrag van zo rond de 200€. Dit bedrag zal je elk jaar weer kwijt zijn. 

Kosten opstellen jaarrekening

Voor grotere BV`s dien je er op te rekenen dat je meer dan 1.000€ per jaar kwijt bent. Het tarief van een boekhouder ligt doorgaans tussen de 40 euro en 80 euro. Voor het opstellen van een jaarrekening heb je echter wel een ervaren en goed opgeleide boekhouder nodig. Dit zal ertoe leiden dat het tarief meer tussen de 60€ en 80€ zal uitkomen. Meerdere offertes van boekhouders aanvragen is ook hier aan te raden.

Kies echter niet per definitie voor een goedkope boekhouder. Let met name ook op de kwaliteit.

Dit zijn de prijzen exclusief btw. Maak je gebruik van de kleine ondernemersregeling, dan zal ook de btw een kostenpost zijn.

Bij het bepalen van een prijs voor het opstellen van een jaarrekening, zal een boekhouder of accountant een inschatting maken van de benodigde tijd. Des te beter je als ondernemer georganiseerd bent, des te minder tijd en geld dit zal kosten.

Het voeren van de administratie van een BV

De administratie van een BV zal complexer zijn dan de boekhouding van een eenmanszaak. Daardoor is de kans groter dat je een boekhouder nodig hebt om bijvoorbeeld de btw aangifte te verzorgen. Houdt hier rekening mee.

Het voeren van een administratie van een BV is overigens prima mogelijk op afstand. Je kan daardoor ook gebruik maken van een online boekhouder. In dat geval dien je dan wel bij de boekhoudsoftware te kiezen voor online boekhouden om dit mogelijk te maken.

Waarom kiezen voor een BV

De oprichting van een BV kost geld. Bij een eenmanszaak hoef je jezelf alleen bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel in te schrijven. Door een BV op te richten beperk je echter wel jouw aansprakelijkheid tot het ondernemersvermogen. Dit is een groot voordeel. 

Daarentegen staat, dat je als ZZP`er recht hebt op bepaalde aftrekposten, zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek of MKB vrijstelling. 

Het klinkt misschien enigszins vreemd, maar indien je in het bezit bent van een onderneming in de vorm van een BV, dan ben je voor de belastingdienst geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *