Ik zoek een boekhouder

Op zoek naar een boekhouder of accountant? Er is meer dan voldoende keuze uit boekhouders en accountants. Maar hoe weet je nu zeker dat je de juiste persoon uitkiest?

Of het juiste boekhoudkantoor. En daarnaast wil je natuurlijk ook niet teveel betalen. 

Op zoek naar een boekhouder? Offertes aanvragen!

Om te zorgen dat je de beste boekhouder vindt, is vergelijken een must. Gelukkig kan je door het eenvoudig aanvragen van offertes snel meerdere aanbiedingen met elkaar vergelijken. Dit bespaart je direct veel tijd en vergroot de kans dat je de beste boekhouder tegen een aantrekkelijk tarief vindt. 

Want vergeet niet, boekhouders die een offerte uitbrengen via een offerte website weten dat ze dienen te concurreren tegen andere boekhouders. Daardoor zullen zij eerder geneigd zijn een concurrerend tarief te hanteren.

Zowel voor ondernemers en burgers

Een boekhouder kan verschillende activiteiten voor jou verrichten. Voor een onderneming kan hij  of zij de gehele boekhouding voor jou bijhouden. Maar ook kun je een boekhouder inschakelen om de aangifte inkomstenbelasting te verzorgen. 

Dit kan voor zowel ondernemers als voor burgers. Misschien lijkt dit overbodig, maar uit een onderzoek van RTL nieuws bleek dat 20% procent van de Nederlanders geld laat liggen tijdens de aangifte van de inkomstenbelasting. Dit zijn maar liefst 450,000 Nederlanders.

Door het inhuren van een goede boekhouder voorkom je dit. Op die manier betaalt een boekhouder zichzelf terug.

Wat kost een boekhouder?

Uiteraard is dit een belangrijke vraag wanneer je een boekhouder zoekt. Indien je voor jezelf zegt, ik zoek een boekhouder dan wil je hiervoor natuurlijk niet teveel betalen. De tarieven van boekhouders lopen ook nog eens behoorlijk uiteen.

Een zzp boekhouder hanteert standaard een tarief tussen de 40€ en 70€ per uur. Indien je goed zoekt dan kan je boekhouders vinden die een lager tarief aanbieden. 

Het absolute minimum is ongeveer 35€. Het is dan wel van belang goed te letten op de kennis en ervaring van deze persoon. Want eigenlijk is het een te laag uurtarief voor een boekhouder. 

Dat neemt niet weg dat het mogelijk is om een boekhouder te vinden tegen dit uurtarief. 

Ik zoek een boekhouder kosten

Vaak zijn dit wel de starters die nog een klantenkring dienen op te bouwen.

Een uurtarief of een all-in tarief afspreken?

In plaats van te werken met een uurtarief is het vaak zo dat er een afspraak wordt gemaakt over een vast bedrag per maand. Voor dit bedrag wordt dan jouw gehele boekhouding bijgehouden. Hierbij horen ook zaken zoals een btw-aangifte.

Hoeveel een vast tarief per jaar bedraagt, hangt geheel af van de grote van de onderneming. Des te groter de onderneming des te meer facturen, betalingen en dergelijke er dienen te worden verwerkt. 

Is er ook sprake van personeel, dan wordt het nog meer want dan dient er ook een salarisadministratie bijgehouden te worden. 

De kosten van een boekhouder

Zorg voor een goede offerte aanvraag

Het is daarom uitermate belangrijk dat wanneer je op zoek gaat naar een boekhouder een duidelijk overzicht te hebben van de volumes wat betreft facturen en betalingen die er maandelijks dienen te worden verwerkt.

Ga je een offerte aanvragen wanneer je op zoek bent naar een boekhouder, dan wil je uiteraard goede offertes ontvangen. Dit heb je zelf gedeeltelijk in de hand, door duidelijk te maken waarnaar je precies op zoek bent en wat de persoon allemaal voor jou dient te doen. 

Een offerte aanvraag zou standaard de volgende gegevens dienen te bevatten.

Op zoek naar een boekhouder

1. Beschrijf jouw onderneming

Op die manier kan een boekhouder inschatten of hij of zij de juiste persoon is om de boekhouding voor jou bij te houden. Sommige branches vragen om specifieke kennis. 

Daarnaast is het ook van belang om te vermelden of er sprake is van werknemers en of je in dat geval van de boekhouder verwacht dat hij of zij ook de salarisadministratie gaat bijhouden. Voor zzp`ers zal dit uiteraard per definitie niet het geval zijn.

Daarnaast zijn er boekhouders die alleen met kleine ondernemers of juist met grotere ondernemingen willen werken. Op deze manier zorg je ervoor dat de juiste personen gaan reageren.

2. Hoeveel uitgaande en ingaande facturen dienen er te worden verwerkt?

Dit geeft een inzicht in hetgeen een boekhouder kan verwachten qua werklast. Naast de aantallen is het ook verstandig om iets meer informatie te geven betreffende de facturen. Is er sprake van veel maandelijks terugkerende facturen, zoals een telefoonrekening, dan zijn deze vrij eenvoudig en snel te verwerken. 

Eenmalige facturen van steeds verschillende leveranciers nemen daarentegen meer tijd in beslag. Er dient dan namelijk ook het nodige gedaan te worden op het gebied van master data.

3. Is er sprake van voorkeur voor een bepaald boekhoudprogramma?

Misschien werk jezelf al met een boekhoudprogramma en heb je graag dat de boekhouding in hetzelfde boekhoudprogramma wordt voortgezet. Of misschien heb je andere systemen die gekoppeld zijn aan jouw boekhoudprogramma, waardoor het van belang is met een specifiek boekhoudprogramma te werken. 

Het is echter wel altijd aan te bevelen om gebruik te maken van online boekhouden. Op die manier kan je ook vanaf een andere locatie eenvoudig de boekhouding inzien.

4. Wat dient de boekhouder allemaal voor jou te doen?

Je zou mogen zeggen dat een btw-aangifte standaard tot het takenpakket zou behoren. Toch is het aan te bevelen dit apart te vermelden, om zo misverstanden te voorkomen. 

Maar denk ook aan belastingaangiftes, zoals bijvoorbeeld de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. En indien je producten importeert of exporteert kan je ook de cbs aangifte laten opstellen en versturen. In het geval van personeel, eventueel de salarisadministratie. 

Hoe zit het met het versturen van bijvoorbeeld aanmaningen, ga jij dit doen of wil je dit ook laten doen.

Denk hier goed over na zodat je niks vergeet.

5. Zijn er zaken die jezelf wilt gaan doen?

Om de kosten te drukken kan je bepaalde zaken zelf doen. Met een simpel boekhoudprogramma zijn zaken zoals het verwerken van banktransacties en het inboeken van inkomende facturen niet al te moeilijk. 

Dit zou je dus ook zelf kunnen doen. Vergeet niet dat dit een groot gedeelte van de tijd beslaat die een boekhouder met jouw boekhouding bezig is.

6. Geef aan hoe de boekhouder zijn informatie ontvangt

Je zou eigenlijk altijd dienen te voorkomen dat een boekhouder onnodig tijd verspeelt door het uitzoeken en sorteren van zaken. Zorg er dus voor dat je alles netjes aanlevert. Zo kan je facturen en bonnetjes inscannen, zodat deze snel verwerkt kunnen worden.

Maar ook indien er een bankbetaling is gedaan, dan dien je ervoor te zorgen dat de persoon die jouw boekhouding verzorgt in het bezit is van de bijbehorende factuur. 

Indien hij of zij dit dient uit te zoeken, zal er onnodig veel tijd aan de boekhouding worden besteed, wat jou als ondernemer meer geld zal gaan kosten.

Pin je niet vast op een bepaalde locatie

Door gebruik te maken van online boekhouden maakt het eigenlijk niet zoveel uit waar de persoon die de boekhouding bijhoudt zich bevindt. Dus zoek je een boekhouder, zoek dan ook op andere locaties.

Op die manier is de kans groter dat je iemand vindt die een lager tarief hanteert.

Vergeet daarbij ook niet te kijken naar boekhouders in Limburg of boekhouders in Zeeland

Doordat er in deze provincies minder bedrijven zijn gevestigd zullen zij misschien eerder bereid zijn jou een lager tarief aan te bieden.

Boekhouders in Nederland

De kosten van een boekhoudprogramma zijn extra

Houdt er rekening mee dat hetgeen in rekening wordt gebracht, doorgaans exclusief de kosten voor een  boekhoudprogramma is.

Deze kosten zijn echter niet al te hoog. Voor een bedrag van minder dan 20€ per maand heb je al de beschikking over een goed boekhoudprogramma. Indien jouw boekhouder met een duur boekhoudprogramma komt aanzetten, dan zou je hier kritisch naar dienen te kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *