Hulp bij belastingaangifte particulier

Het invullen van de aangifte inkomstenbelasting is voor veel Nederlanders een vervelende bijkomstigheid. Er wordt dan ook veelvuldig voor hulp bij een belastingaangifte  particulier gekozen.

Wanneer is hulp bij de aangifte inkomstenbelasting verstandig?

Indien je gewoon in loondienst bent en je hebt verder niet te maken met zaken zoals buitenlands dividend, ziektekosten of studiekosten, dan is het invullen van de aangifte inkomstenbelasting niet al te complex. 

De belastingdienst vult bijna alle data van te voren in en je hoeft deze alleen nog maar te controleren. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de jaaropgave van de werkgever en het jaaroverzicht van de bank. Op dat gebied is onze belastingdienst behoorlijk vooruitstrevend. Ook gaat bijna alles online en niet langer per post, hetgeen je in andere landen nog wel veel ziet.

Heb je te maken met een bijzondere situatie, dan is hulp bij de belastingaangifte particulier wel aan te raden. Ben je bijvoorbeeld een grensarbeider, dan wordt het allemaal een stukje complexer, waarbij de hulp van een expert raadzaam is.

Fiscaal partner

Heb je een fiscale partner voor de inkomstenbelasting, dan is dit ook een extra aandachtspunt. Zo mag je de aftrek voor de hypotheekrente tussen fiscale partners verdelen. 

Hierbij heb je volledige vrijheid met betrekking tot de verdeling, waardoor het van belang is om de optimale verdeling te vinden, zodat je de meeste aftrek geniet.

Fiscaal partner

De juiste expert zoeken

Ben je grensarbeider, of heb je te maken met een split salary constructie, dan is een goede belastingadviseur van belang. 

Dit vergt specifieke kennis waar niet elke belastingadviseur over beschikt. In dat geval is hulp bij de belastingaangifte particulier alleen zinvol als je de juiste belasting adviseur inschakelt.

Ondernemer voor de belastingaangifte

Wordt je door de belastingdienst als ondernemer aangemerkt, dan is het laten invullen van een belastingaangifte ook raadzaam. In dat geval krijg je maken met een veel uitgebreidere belastingaangifte die ook nog eens complexer is.

De term ondernemer voor de inkomstenbelasting kan enigzinse misleidend zijn. Ben je bijvoorbeeld aandeelhouder van een eigen bv, dan ben je voor de belastingdienst geen ondernemer. In dat geval dien je een aangifte vennootschapsbelasting in te vullen voor de bv en een gewone aangifte inkomstenbelasting als privé persoon.

Ben je echter in het bezit van een eenmanszaak of een vof, dan wordt je door belastingdienst gezien als ondernemer. Dan lopen als het ware zakelijk en privé door elkaar. 

Eenmalig de belastingaangifte laten invullen

Krijg je bijvoorbeeld voor het eerst te maken met een eigen woning bij de aangifte inkomstenbelasting, dan kan je er ook voor kiezen om eenmalig hulp bij de belastingaangifte particulier te zoeken. 

Het volgend jaar kan je hier dan op terugvallen. Je kan dan bekijken hoe de belastingaangifte door de belastingadviseur is ingevuld en vervolgens kan je dit dan overnemen voor de opvolgende jaren.

Hoeveel kost het laten invullen van een belastingaangifte?

Doorgaans ben je voor het laten invullen van een belastingaangifte als particulier zijnde niet al teveel geld kwijt. Je kunt al iemand vinden die dit voor 35€ voor jou doet. 

Het is echter wel van belang dat de persoon weet wat hij of zij doet. Want worden er bijvoorbeeld aftrekposten vergeten, dan zal het je uiteindelijk veel meer kosten. In onze opinie is het dan ook vaak raadzaam om iets meer te betalen, zodat je zeker weet dat je niet teveel belasting betaalt.

Hulp bij belastingaangifte particulier kosten

Hoe weet je nu of boekhouder of belastingadviseur goed is of niet?

Vanuit dit oogpunt is het altijd verstandig om opzoek te gaan naar beoordelingen en reviews van belastingadviseurs. Daarnaast kan je ook de cv van iemand bekijken. Op die manier kan je dan de opleiding en ervaring beoordelen.

Om voor iemand de belastingaangifte in te vullen heb je in principe geen diploma`s of dergelijke nodig. Wettelijk gezien zou iedereen dat mogen doen. 

Dit zorgt ervoor dat je extra alert dient te zijn met betrekking tot de persoon die je dit laat doen. Je ziet soms wel advertenties voorbij komen dat iemand dit gewoon in zijn vrije tijd doet, zonder daadwerkelijk in het bezit te zijn van een gedegen opleiding op het gebied van belastingen.

Een boekhouder of belastingadviseur inschakelen?

Een boekhouder is niet hetzelfde als een belastingadviseur. Echter, voor een aangifte inkomstenbelasting particulier beschikt een boekhouder over voldoende kennis om dit goed te kunnen doen.

Een belastingadviseur is van belang indien er echt sprake is van een complexe situatie, waarbij diepgaande fiscale kennis vereist is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de eerder genoemde split salary constructie. 

Persoonlijk zou ik een dergelijke situatie liever op zoek gaan naar een echte belastingadviseur in plaats van een boekhouder.

Een boekhouder zoeken voor de belastingaangifte

Een belastingaangifte particulier is prima op afstand te doen. Als je alle informatie elektronisch aanlevert, dan is er geen enkel probleem indien de boekhouder zich niet bij jou in de buurt bevindt. Woon je bijvoorbeeld in Eindhoven, dan kan je in plaats van een boekhouder in Eindhoven ook op zoek gaan naar een boekhouder in Utrecht.

Wel raden wij telefonisch contact aan, zodat je weet met wie je van doen hebt.

Het zoeken buiten de regio zorgt ervoor dat je een grotere keuze hebt uit beschikbare boekhouders. Door offertes van boekhouders aan te vragen zorg je er vervolgens voor dat je een geschikte boekhouder vindt en dat voor de juiste prijs. Het aanbod van online boekhouders is inmiddels enorm.

Een belastingadviseur is geen beschermd beroep

Doordat een belastingadviseur geen beschermd beroep of titel is, mag in principe iedereen zich belastingadviseur noemen. Dit is belangrijk om bij stil te staan. 

Wel bestaat er een register van belastingadviseurs in de vorm van een beroepsvereniging. Je kan dus wel controleren of een belastingadviseur daar ingeschreven staat.

Hulp van de belastingdienst

In sommige situaties kan je ook bij de belastingdienst terecht voor hulp bij het invullen van de belastingaangifte particulier. Hiervoor dien je wel eerst een afspraak te maken via de belastingtelefoon. Heb je een voorlopige aanslag ontvangen en heb je hierover vragen, dan is dit ook een goede optie. 

Tenslotte, vergeet niet dat vragen om hulp beter is, dan teveel belasting betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *