Gratis boekhoudprogramma

Als ondernemer dien je op de kosten te letten. Een gratis boekhoudprogramma is dan ook mooi meegenomen. Maar bestaan er ook goede gratis boekhoudprogramma`s?

Twee opties om gratis te boekhouden

We kunnen onderscheid maken tussen enerzijds een boekhoudprogramma wat je gratis kan gebruiken. Daarnaast kan je ook kiezen om de boekhouding in excel bij te houden. Dit is uiteraard een methode om de boekhouding gratis bij te houden.

Gratis boekhoudsoftware

Ik ben zelf op zoek gegaan naar geheel gratis boekhoudprogramma`s. Ik heb er een paar via Google gevonden en deze uitgeprobeerd. Ik ben er echter snel mee gestopt. Ik liep tegen problemen aan en een van de consequenties van gratis is dat je geen goede support krijgt. Online boekhouden maakt het boekhouden een stuk gemakkelijker. Maar dan dien je wel de beschikking te hebben over degelijke online boekhoudsoftware. 

Boekhouden in excel

Ik heb ook een tijdje de boekhouding in excel bijgehouden. Voor een kleine boekhouding is dit nog te doen. Maar naarmate je meer klanten krijgt en meer inkoopfacturen moet gaan verwerken merk je al snel dat hier veel tijd in gaat zitten. Een goed overzicht van alle inkomsten en uitgaven is tijdrovend om dat in excel bij te houden. Daarnaast dien je ontzettend precies te werken. Excel is nu eenmaal foutgevoelig. En zeker naarmate de excel spreadsheets groter worden.

Na deze ervaringen ben ik snel een boekhoudprogramma gaan kopen.

Ben je nog een starter? let dan op!

Ben je nog in de aanvangsfase van jouw ondernemerschap, dan heb je geluk. Als startende ondernemer kan je aanspraak maken op het gratis gebruik van diverse boekhoudsoftware. 

e boekhouden.nl biedt bijvoorbeeld starters hun boekhoudprogramma de eerste 15 maanden gratis aan. Je kan aanspraak maken op deze aanbieding indien jouw inschrijving bij de kamer van koophandel niet langer dan 15 maanden geleden is. 

Ook Visma eAccounting biedt starters de mogelijkheid om hun boekhoudprogramma een jaar lang gratis te gebruiken.

Het aanmaken van een gratis account is erg gemakkelijk. Je hoeft alleen jouw e mail en bedrijfsnaam in te vullen en je kan direct aan de slag. Bovendien zit je na het einde van de gratis periode nergens aan vast. 

Op deze manier heb je dus als starter zijnde een gratis boekhoudprogramma. En zeker in de beginfase, wat voor bijna elke ondernemer en zeer zeker ook zzp`ers, lastig is om het financieel bol te werken, is dit zeer mooi  meegenomen.

Prijzen na de gratis startersperiode

Nadat jouw gratis startersperiode is afgelopen dien je te gaan betalen. Volledig terecht natuurlijk, want je krijg gewoon de beschikking over prima boekhoudsoftware. 

De  prijzen vallen mij reuze mee. Een programma zoals Myfinance heb je al voor 9€ per maand. Maar ook E-boekhouden kan je, afhankelijk van de omvang van jouw onderneming, al vanaf 7,95€ per maand afschaffen. En voor dat bedrag krijg je toegang tot alle functionaliteiten die je nodig hebt om de boekhouding eenvoudig te kunnen bijhouden.

Deze prijzen versterken mijn opinie dat het zoeken naar boekhoudprogramma dat geheel gratis is, of boekhouden in excel eigenlijk geheel overbodig is. Een boekhoudprogramma kopen gaat je heel veel tijd en ergernis besparen. De tijd die je bespaart kan je daadwerkelijk besteden aan jouw onderneming.

En deze tijd moet toch in ieder geval veel meer kunnen opleveren dan hetgeen je dient te betalen voor een boekhoudprogramma?

Tijd besparen met een goed boekhoudprogramma

Bijvoorbeeld de btw-aangifte wordt een peulenschil. Deze heb je binnen een paar minuten naar de belastingdienst verstuurd. Het inzien van de winst en verliesrekening is ook iets wat je eenvoudig op jouw computerscherm naar voren kan halen. En de transacties van jouw bankrekening importeren is ook erg gemakkelijk en snel.

En ben je veel onderweg? Dan heb je de beschikking over een handige boekhoud app. Hiermee kan je bijvoorbeeld direct alle bonnetjes en facturen die je ontvangt inscannen en opslaan in een digitaal archief. 

Hiermee voorkom je het welbekende probleem van het kwijtraken van bonnetjes. Of bonnetjes die na verloop van tijd volledig onleesbaar zijn geworden.

Een goede administratie bijhouden is een must voor elke ondernemer. Daarom zou ik niet proberen een bedrag van 10€ of 20€ te besparen met het gebruik van een gratis programma.

Mijn conclusie is dan ook: Als starter kan je gebruik maken van een gratis boekhoudprogramma. Maar na jouw startersperiode is het tijdverspilling om op zoek te gaan naar een gratis boekhoudprogramma.  Goede boekhoudsoftware levert je veel meer op dan dat het je kost. En een eenvoudig boekhoudprogramma is helemaal niet duur.

Op zoek naar een boekhouder?

Ben je op zoek naar een goede boekhouder? Bekijk dan ons overzicht van boekhouders per per provincie. Op die manier vind je altijd een goede boekhouder bij jou in de buurt:

Boekhouder in Limburg
Boekhouder in Noord Holland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *