Gemiddelde prijs boekhouder eenmanszaak

Wat is de gemiddelde prijs van een boekhouder voor een eenmanszaak? Afhankelijk van de opleiding en ervaring van de boekhouder die je kiest, zal je dienen te rekenen op een minimumtarief van zo rond de 40€

Voor de prijs van 40€ heb je dan wel een boekhouder die bijvoorbeeld facturen kan inboeken en betalingen kan verwerken. Indien je een boekhouder met meer specialistische kennis nodig hebt, dan zal het uurtarief snel oplopen. Dan dien je uit te gaan van een tarief van zo rond de 70 euro per uur.

Je kan dus grofweg zeggen, dat de tarieven voor een boekhouder tussen de 40 euro en 70 euro per uur zal liggen.

Profiteren van de hevige concurrentie

Wel is het vandaag de dag zo dat er ontzettend veel concurrentie is op het gebied van boekhouders die hun diensten aanbieden. Een boekhouder die op dit moment niet zoveel werk heeft, zou geneigd kunnen zijn om zijn tarief enigszins aan te passen. Dat zal de gemiddelde prijs van een boekhouder voor een eenmanszaak doen laten dalen.

Daarnaast is het ook altijd mogelijk om te onderhandelen. Ja heb je en nee kun je krijgen. Ook hier zal de hoeveelheid werk die een boekhouder heeft weer een rol spelen. Iemand die al heel veel werk heeft, zal niet snel geneigd zijn om te onderhandelen. Iemand die graag nog wat extra werk wil hebben, zal dit eerder doen. 

Boekhouder of accountant

In de volksmond worden de termen boekhouder en accountant regelmatig door elkaar gebruikt.

Er bestaat echter een substantieel verschil. Het beroep account is een beschermd beroep.

Verschil boekhouder accountant

Iemand die zich accountant noemt, dient te beschikken over een bepaalde opleiding en dient ook jaarlijks trainingen te volgen om zich accountant te blijven mogen noemen. Dit zal je dan ook terugzien in de gemiddelde prijs die een accountant in rekening brengt. Gemiddeld kost een accountant al snel 100 euro per uur.

Bij een boekhouder is hier geen sprake van. In principe mag iedereen zich boekhouder noemen. Hier schuilt dan wel weer het gevaar in, dat iemand zich een boekhouder noemt, terwijl hij of zij niet over de benodigde kennis beschikt. Het laatste dat je wilt als ondernemer zijnde, is dat iemand zonder de juiste kennis, jouw financiële administratie gaat bijhouden.

Zelf de jaarlijkse kosten beïnvloeden

Nu je grofweg de uurtarieven weet, wil je uiteraard weten hoeveel je per jaar kwijt bent aan de boekhouder. Je hebt echter zelf veel invloed op de jaarlijkse kosten. Zo zou je bepaalde zaken zelf kunnen doen. Het verwerken van inkoopfacturen is eigenlijk erg simpel. Zeker met het gebruik van een online boekhoudprogramma zou elke ondernemer dit moeten kunnen. Als je daarnaast in het begin training en begeleiding ontvangt van jouw boekhouder, dan moet dat zeker lukken.

Elk uur werk dat je boekhouder uit handen neemt, zal ervoor zorgen dat je op jaarbasis minder kwijt bent.

Lever je daarentegen de boekhouding aan, waarbij de boekhouder eerst zelf alles dient te sorteren en uit te zoeken, dan zullen de kosten snel oplopen. Als er daarnaast dan ook nog eens bonnetjes en facturen ontbreken, dan zullen de kosten helemaal hoog oplopen.

In onze opinie is dit echt geld weggooien. Elke ondernemer zou over de discipline dienen te beschikken, om tenminste de boekhouding op een ordentelijke manier aan te leveren.

Hoeveel ben je nu per jaar kwijt?

Er zijn een aantal factoren die hierbij een rol spelen. Ga je zelf de facturen inboeken, waarbij je eventueel de meer complexe facturen aan de boekhouder overlaat, dan zou je met 500€ per jaar uit moeten kunnen  komen.

 Dit komt dan gemiddeld per maand ongeveer neer op 1 uur van de tijd van een goedkope boekhouder

Het enige wat deze persoon dan nog hoeft te doen, is het controleren van hetgeen je hebt gedaan en de btw aangifte versturen. 

Gemiddelde prijs voor een boekhouder eenmanszaak

Daarnaast dient dan jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting te worden opgesteld. Voor een kleine eenmanszaak of zzp`er is dit echter ook niet al teveel werk. Een boekhouder die al bekend is met jouw boekhouding zou dit binnen een paar uren dienen te kunnen doen.

Meer werk voor de boekhouder leidt tot hogere kosten

Wanneer je boekhouder alles wilt laten doen, dus ook facturen verwerken, dan zal je meer kwijt zijn. Hierbij speelt het aantal facturen dat er maandelijks dienen te worden verwerkt een grote rol. 

Wel is het zo dat met behulp van een goed boekhoudprogramma, waarbij je ook gebruik maakt van sjablonen voor wederkerende facturen, het verwerken redelijk snel gaat. 

Een boekhouder zou in twee uur toch zeker een 30 tal facturen moeten kunnen verwerken. Als je dan  nog 1 uur extra per maand rekent voor de diverse belastingaangiftes, dan kom je uit op ongeveer 1500 euro per jaar. 

Zzp`ers met maandelijks vele honderden facturen, zullen uiteraard niet uitkomen met dit bedrag. In dat geval is het in dienst nemen van een administratief medewerker een goedkopere oplossing.

Per uur betalen of een vast bedrag afspreken

Wil je van tevoren weten wat je kwijt bent voor het bijhouden van de boekhouding, dan kan je een vast bedrag afspreken. Zorg er dan wel voor dat je goed afspreekt wat er allemaal is inbegrepen bij dit vaste bedrag.

Indien je dit niet doet loop je alsnog het risico dat je tegen extra onverwachte kosten aanloopt. 

Uurtarief of vaste prijs

Ga je de boekhouder per uur betalen, dan zou het achteraf tegen kunnen vallen wat je dient te betalen.

Hoe vind je de goedkoopste boekhouder?

Door boekhouder offertes aan te vragen zal je de goedkoopste boekhouder kunnen vinden. Vergeet hierbij ook niet de online boekhouders. Doorgaans werken online boekhouders goedkoper dan boekhouders die via een kantoor werken. 

Direct gratis offertes aanvragen

Niet alleen de kosten zijn van belang

Echter, een goede boekhouder is het allerbelangrijkste. Hierbij willen we dan ook het advies geven om niet alleen op de kosten te letten. Kwaliteit is en blijft het belangrijkste. 

Het besparen op de kosten van een boekhouder kan je uiteindelijk veel meer gaan kosten. 

In onze opinie is de gemiddelde prijs van een boekhouder voor een eenmanszaak alleszins redelijk. Het is vanuit dat oogpunt dan ook niet noodzakelijk om hier nog veel op te gaan besparen. De kans dat je dan te maken krijgt met iemand die eigenlijk niet precies weet wat hij of zij doet wordt dan simpelweg te groot.

Boekhouder offertes aanvragen zorgt ervoor dat je gratis en vrijblijvend offertes van meerdere boekhouders zult ontvangen. Dan dien je zelf alleen nog maar deze offertes te vergelijken op basis van prijs en kwaliteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *