Wanneer je als ondernemer aan de slag gaat, dan is een boekhoudprogramma kopen iets waar je niet aan ontkomt. In mijn opinie dien je dit echter niet te zien als een kostenpost. Een goed boekhoudprogramma levert je namelijk veel meer op dan dat het je kost.

Een goed boekhoudprogramma heb je al vanaf ongeveer 10€ per maand. En deze 10€ staat in geen verhouding tot wat het je oplevert. Inzicht in de cijfers van jouw onderneming is essentieel en onmisbaar.

Boekhoudprogramma kopen, online boekhouden!

Bij online boekhouden schaf je niet daadwerkelijk de software aan. Je koopt een licentie om de software te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je niet direct een grote investering hoeft te doen. Het nadeel is daarentegen dat je wel maandelijks dient te betalen.

Het grote voordeel in het gebruik van online software is echter dat deze altijd up to date is. Komt er bijvoorbeeld een wetswijziging of andere rapportagevoorschriften, dan zal de aanbieder van het online boekhoudpakket dit voor jou regelen.

Schaf je daarentegen boekhoudsoftware aan, in de vorm van een offline boekhoudprogramma, wat je zelf lokaal op jouw computer of server gaat installeren, dan zal je zelf moet zorg dragen voor deze updates. En voor grotere updates kan dit nogal eens problemen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van SEPA en IBAN. Bedrijven die hiervoor zelf de software dienen aan te passen zijn hier ontzettend veel tijd en geld voor kwijt. En dit probleem heb je simpelweg niet met online boekhoudsoftware. Ga je een boekhoudprogramma kopen, houdt hier dan zeker rekening mee. 

Bedrijfsbeslissingen nemen

Goede beslissingen kan je alleen nemen op basis van goede data En hierbij helpt een boekhoudprogramma. Een goed boekhoudprogramma kopen is daarom dan ook essentieel.

Neem je jouw beslissingen op basis van incorrecte of niet complete data, dan bestaat er een grote kans dat je niet de juiste beslissing neemt En dat kan je duur komen te staan.

Tijdsbesparing

Indien je een onderneming start, dan wil je ondernemen en omzet behalen. Het bijwerken van de boekhouding levert je dit echter niet op. Daarom is het van belang om te kiezen voor de juiste boekhoudsoftware, zodat het bijhouden van de boekhouding zo eenvoudig mogelijk is en daardoor weinig tijd in beslag neemt.

Online boekhoudprogramma`s bieden ontzettend veel handige functionaliteiten. Je dient het in eerste instantie wel goed in te richten, hetgeen de nodige tijd in beslag neemt.. Maar zorg ervoor dat je dit ook echt grondig en goed doet. Neem hier de tijd voor!

Een slecht opgezette boekhouding gaat je namelijk later niet de benodigde en gewenste informatie opleveren. En dat is zonde. Zeker gezien het feit dat dit slechts een eenmalige tijdinvestering is.

Wettelijke verplichtingen

Volgens de wet heb je jezelf te houden aan bepaalde richtlijnen. Zo dient een boekhouding volledig, overzichtelijk en correct te zijn. Ook voor de btw aangifte gelden er richtlijnen waaraan een btw overzicht moet voldoen.

De standaard transacties zullen niet zo snel problemen opleveren, maar indien je te maken krijgt met zaken zoals btw verlegd, dan is een goed boekhoudprogramma ten zeerste aan te raden.

Verschillende boekhoudprogramma`s

Er zijn in Nederland een aantal boekhoudprogramma`s die je regelmatig voorbij ziet komen Voorbeelden hiervan zijn:

E boekhouden.nl

Voor dit online boekhoudprogramma kan je verschillende licenties afsluiten. De kosten hangen af van het aantal transacties en de modules die je wenst te gebruiken.

E-boekhouden

⇒ 15 maanden gratis voor starters
⇒ 120 transacties per jaar: 7,95€
⇒ Onbeperkt aantal transacties: 14,95€ per maand
⇒ 120 facturen per jaar 5,95€ per maand
⇒ Onbeperkt aantal facturen: 9.50€ per maand
Boekhoudprogramma kopen e boekhouden

Rompslomp

Rompslomp biedt ook verschillende prijzen aan. Er is zelfs een gratis versie, die je echter alleen kunt gebruiken voor het aanmaken van facturen. Om echt volledig de boekhouding te kunnen voeren in Rompslomp heb je hier niet al te veel aan.

Rompslomp

⇒ Onbeperkt facturen maken: gratis
⇒ Bijhouden uitgaven en urenregistratie : 5,00€ per maand
⇒ Onbeperkt boekhouden: en factureren 15,00€ per maand
Boekhoudprogramma kopen

MyFinance

De basislicentie van MyFinance biedt geen beperkingen betreffende volumes of modules. Wel bieden zij en duurdere licentie aan, maar daarvoor krijg je boekhoudkundige ondersteuning en worden zelfs bepaalde eenmalige en complexe transacties voor jou uitgevoerd. Dit is een uniek voordeel van MyFinance

Myfinance

⇒ Compleet onbeperkt pakket 9.00€ per maand
⇒ Samen boekhouden 20,00€ per maand
Boekhoudprogramma kopen Myfinance

Naast bovengenoemde boekhoudpakketten zijn er nog een aantal andere goede boekhoudprogramma`s, zoals Exact online en Twinfield. Deze vallen echter in een duurdere prijscategorie. Voor zzp`ers zijn deze pakketten te uitgebreid in mijn opinie.

Het beste boekhoudprogramma

Dit lijkt een eenvoudige vraag, maar is niet eenduidig te beantwoorden. Alle boekhoudprogramma`s hebben hun voor- en nadelen. En dan hangt het er maar net vanaf wat voor onderneming je hebt, wat voor jou het beste boekhoudprogramma is. Simpel is hierbij vaak het beste.

Het gaat tenslotte om jouw boekhouding, die naast de wettelijke vereisten aan jouw wensen moet voldoen Een boekhoudprogramma vergelijken, op basis van jouw criteria, is iets wat je altijd zou moeten doen.

Je kan altijd een programma gratis uitproberen. Hierdoor kan je zeker stellen dat het programma van jouw keuze ook de juiste keuze is.

Voordelen van een online boekhoudprogramma aanschaffen

Automatisch verwerken van transacties

Het automatisch laden van bankafschriften, het scannen en herkennen van facturen maakt het bijhouden van een boekhouding een stuk eenvoudiger. In eerste instantie zal het even wennen zijn, om te begrijpen hoe dit werkt, maar daarna is het super eenvoudig en heb je jouw facturen snel verwerkt.

Eenvoudige BTW aangifte

En op basis van deze gegevens wordt vervolgens de BTW aangifte voor jou voorbereid. Of in het geval van e-boekhouden kan je deze zelfs direct vanuit het boekhoudprogramma versturen naar de belastingdienst.

Een handige app

Ook het gebruik van een app is erg eenvoudig. Hiermee kan je niet alleen jouw gegevens ter plekke inzien, je kunt ook bonnetjes die je ontvangt direct in de boekhouding verwerken.

Iemand anders toegang geven

Daarnaast kan je bij een online boekhoudprogramma ook eenvoudig iemand anders toegang geven tot jouw boekhouding, zoals bijvoorbeeld de boekhouder of een vriend of kennis die bij de boekhouding helpt. In sommige gevallen heb je hier zelfs geen extra licentie voor nodig. Zoek je een boekhouder, overleg dan ook over het boekhoudprogramma dat deze boekhouder wil gebruiken. Een boekhoudprogramma kopen zou in samenspraak moeten worden gedaan.

De toekomst van het boekhouden

De tijd van een offline boekhoudprogramma is mijn inziens echt verleden tijd. De voordelen die online boekhoudprogramma`s bieden zijn overduidelijk. Ga je een boekhoudprogramma kopen, dan zou ik alleen de online boekhoudprogramma`s in overweging nemen. Dit geld zeer zeker voor zzp`er en mkb`ers.