Boekhouding

Voor zowel startende ondernemers als ook bestaande ondernemers is de boekhouding ontzettend belangrijk. Voor veel ondernemers is dit een vervelende bijkomstigheid, maar het hoort er nu eenmaal bij. 

Omdat de meeste ondernemers het vervelend vinden om de boekhouding bij te werken, wordt in onze ogen het belang onderschat. Hierdoor worden dan weer niet alle voordelen van een goede boekhouding worden benut.

Een wettelijke verplichting voor ondernemers

Ook al vind je het niks, boekhouden hoort er nu eenmaal bij. Je bent als ondernemer verplicht om een administratie bij te houden. Voor burgers geldt deze verplichting overigens niet. Wel is het voor particulieren verstandig om documenten die van belang zijn voor de belastingaangifte goed te bewaren. Hiervoor geldt namelijk ook een bewaarplicht.

Dus of je het nu leuk vindt of niet, de boekhouding bijhouden hoort er als ondernemer zijnde nu eenmaal bij. Je dient het echter ook weer niet moeilijker te maken dan noodzakelijk.

Online boekhoudprogramma`s maken boekhouden eenvoudiger

Het gebruik van een goed online boekhoudprogramma maakt het boekhouden in onze ogen direct een stuk eenvoudiger. Een boekhoudprogramma dat eenvoudig in gebruik is, functionaliteit biedt welke het verwerken van betalingen en facturen snel en eenvoudig maken, is in onze ogen onmisbaar.

Ben je op dit moment aan het boekhouden in excel, of gebruik je een complex boekhoudprogramma, dan is het in onze ogen tijd om over te stappen. Je bent dan onnodig veel tijd kwijt aan het boekhouden hetgeen veel frustraties zal opleveren. En dan nog maar niet te spreken over de toenemende kans op fouten.

Online boekhouden zorgt ervoor dat de btw aangifte, vaak per kwartaal te verrichten,  een fluitje van een cent wordt. Ook overzichten zoals de winst en verliesrekening kan je door het gebruik van goede software eenvoudig inzien. 

Boekhouding uitbesteden

Daarnaast is het bij de meeste boekhoudprogramma`s zelfs mogelijk om offertes en facturen te versturen. 

Zelf boekhouden of uitbesteden

Een boekhouding die op orde is, dat houdt in volledig en tijdig bijgewerkt, is onmisbaar. Indien dit niet het geval is, dan vaar je als ondernemer zijn als het ware blind. Je weet dan niet hoe jouw onderneming ervoor staat en waar je jouw aandacht op dient te richten.

Is boekhouden echt niet aan jou besteed? Dan is het verstandig om een boekhouder in te huren, die voor jou de financiële administratie bijhoudt. 

Dit neemt dan niet weg dat je ook als ondernemer zijnde nog steeds op de hoogte dient te zijn van hetgeen de administratie jou vertelt. Hier kan echter de boekhouder ook bij helpen. Naast het uitvoeren van de administratieve zaken is het in onze ogen ook de taak van een boekhouder om jou te adviseren.

Naast de hele boekhouding uitbesteden, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om slechts de meer complexe zaken uit te besteden.

Vindt direct een boekhouder in jouw provincie:

Benodigde boekhoudkundige kennis

Om te kunnen boekhouden dien je basiskennis betreft boekhouden te bezitten. Alleen op die manier kan je inkomsten en uitgaven goed verwerken. Maar ook dien je bekend te zijn met termen zoals crediteuren, debiteuren, eigen vermogen en ga zo maar door. De mate van boekhoudkundige kennis die je nodig hebt, hangt grotendeels af van de onderneming die je bezit. 

Des te groter de onderneming en des te complexer, des te meer kennis je zal dienen te bezitten op het gebied van boekhouden. Voor de meeste bedrijven kom je echter al een aardig eind, indien je op de hoogte bent van de basisbeginselen.

Een goede boekhouder vinden

Indien je hebt besloten een boekhouder in te huren, dan dien je uiteraard nog een goede boekhouder te vinden. Aan aanbod van boekhouders is er geen gebrek. Dit maakt het aanvragen van boekhoud offertes extra interessant.

Door de hevige concurrentie kan je door het aanvragen van offertes concurrerende prijzen verwachten.

Let echter niet alleen op het kostenplaatje. Minstens net zo belangrijk is dat je een goede boekhouder, met de juiste ervaring en kwalificaties inhuurt. 

Boekhouder zoeken

Dit zal je in de toekomst een hoop ellende besparen. Een slechte boekhouder zal namelijk tot grote problemen leiden. Het kan zelfs leiden tot de ondergang van jouw onderneming. Neem dan ook de tijd om de juiste boekhouder te selecteren.

Hoeveel kost een boekhoudprogramma?

De kosten van een goed online boekhoudprogramma vallen in onze ogen reuze mee. Daarnaast kan je als startende ondernemer altijd wel profiteren van een aanbieding voor startende ondernemers. 

Hiervoor heb je dan wel jouw kvk nummer nodig om aan te tonen dat je echt een startende ondernemer bent. Per jaar zal je zo tussen de 150€ en 300€ kwijt zijn voor een kwalitatief goed online boekhoudprogramma, zoals bijvoorbeeld Rompslomp, e-boekhouden.nl of Moneymonk. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *