Boekhouding uitbesteden

Is de boekhouding uitbesteden een goed idee? Dit hangt grotendeels af van de boekhoudkundige kennis die je bezit. 

Maar zelfs als je zelf boekhoudkundig goed onderlegd bent, dan dien je niet te vergeten dat het bijhouden van de boekhouding je behoorlijk wat tijd gaat kosten. En met name voor ondernemers geldt; tijd is geld

Wat nu als je de vrijgekomen tijd kunt besteden aan het ondernemen? Levert je dat uiteindelijk niet meer op?

Waarom de boekhouding uitbesteden?

Er zijn meerdere redenen om de boekhouding uit te besteden. Is het iets wat je absoluut niet leuk vind, of misschien zelfs haat, dan is uitbesteden een goede keuze. Of misschien heb je er gewoonweg niet de tijd voor, ook dan is de boekhouding uitbesteden een goede keuze. 

In bovenstaande situaties loop je namelijk het risico dat de boekhouding kwalitatief niet zo wordt bijgehouden, zoals het zou moeten zijn. En dat is iets wat je ten alle tijden zou dienen te voorkomen.

Voordelen van het uitbesteden van de boekhouding

De tijd die vrijkomt door de boekhouding uit te besteden kan je anders besteden

Een goede boekhouder zorgt ervoor dat de boekhouding aan de voorwaarden van de belastingdienst voldoet en dat zaken zoals de btw-aangifte goed en tijdig worden ingediend.

Met een externe boekhouder heb je een extra sparringpartner. De boekhouder kan je op verschillende vlakken ondersteunen en adviseren.

Wil je toch de boekhouding zelf doen?

Vind je wellicht een boekhouder te duur, dan kan je er uiteraard altijd voor kiezen om de boekhouding zelf te blijven doen. Of misschien wil je gewoon zelf alles onder controle houden en niet uit handen geven aan een zzp boekhouder of administratiekantoor.

Indien je hiervoor kiest, dan dien je jezelf wel te realiseren dat je dan ook de hoogte dient te blijven van veranderingen op het gebied van wetgeven. Ook zal je de tijd er vrij voor dienen te maken om de boekhouding bij te werken. 

Je ziet in de praktijk dat veel ondernemers hiervoor de vrije uren in de avond opgeven. het is de vraag of je dat wel wilt.

Inzicht in de cijfers

Eigenlijk zou je altijd inzicht dienen te hebben in de cijfers. Dit is tegenwoordig geen enkel probleem meer. 

Door online te boekhouden kun je als ondernemer zelf altijd de cijfers inzien. Ga je de administratie uitbesteden?

Dan ben ben je door online boekhouden niet langer afhankelijk van een boekhouder, die jou bepaalde overzichten of informatie verstuurt.

Ook als je een afspraak hebt met een klant, dan kan je via een boekhoudprogramma zoals e-boekhouden.nl eenvoudig de boekhouding inzien.

Hiervoor gebruik je de app, die bijna elk boekhoudprogramma tegenwoordig wel heeft.

Boekhouding uitbesteden cijfers

Hoeveel gaat een boekhouder kosten?

Ben je op dit moment op zoek naar een boekhouder, dan zal je snel merken dat er tegenwoordig veel concurrentie is op het gebied van boekhouders. Dit is goed nieuws, doordat hierdoor de tarieven redelijk gunstig zijn. Het uurtarief van een boekhouder ligt vaak lager dan dat van hetgeen bijvoorbeeld een schilder kost.

Wel is het zo dat de uurtarieven sterk oplopen, naarmate je een boekhouder inhuurt met een hogere opleiding of meer ervaring.

Doorgaans dien je ervan uit te gaan dat je een goede boekhouder kunt inhuren voor een tarief van tussen de 40€ en 50€ per uur. Een goedkope boekhouder kan je vinden voor rond de 35€ per uur. Daarnaast dien je dan nog de kosten voor een boekhoudprogramma te betalen. Dit is echter geen groot bedrag. Meer dan 25€ hoeft die niet te kosten.

Wil je echter een registeraccountant inhuren, dan dien je te rekenen op een tarief dat zo rond de 80€ per uur start. Een registeraccount hebt je echter als ondernemer niet nodig. Dit is eigenlijk zonde van het geld.

Direct gratis offertes aanvragen

Wat kan je een boekhouder laten doen?

Je kan zelf ook de kosten beïnvloeden door te bepalen wat de boekhouder voor jou dient te doen. Des te meer je zelf doet, des te lager de kosten zullen zijn. Zaken die je een boekhouder kan laten doen, zijn bijvoorbeeld:

  • Verwerken van inkoopfacturen en bonnetjes
  • De transacties van de zakelijke rekening inlezen en verwerken
  • Verzorgen van betalingen
  • Debiteurenbeheer en crediteurenbeheer
  • Het opstellen en versturen van de btw-aangifte
  • De jaarafsluiting verzorgen
  • Het doen van de belastingaangifte (inkomstenbelasting / vennootschapsbelasting)
  • Opstellen van managementrapportages en voorzien van advies.

Wat de kosten per maand of per jaar zijn, hangt af van hetgeen je de boekhouder laat doen. Verwerk je voor jouw administratie zelf de inkoopfacturen, bonnetjes en de banktransacties? 

Dit zal de benodigde tijd van een boekhouder drastisch verminderen waardoor je veel minder geld kwijt zult zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *