Ben je een startende ondernemer, of ben je niet tevreden over de huidige boekhouder? Dat is geen probleem. Een boekhouder in Zuid Holland vinden is namelijk geen enkel probleem. 

Er is meer dan voldoende aanbod. En kan je geen geschikte boekhouder in Zuid Holland vinden? Door het gebruik te maken van een online boekhouder kan je ook prima een geschikte persoon vinden in een andere regio. Met de huidige digitaliseren is dat ook een prima optie.

De gevolgen van een slechte boekhouder in Zuid Holland

Door het grote aanbod is een keuze maken niet altijd even eenvoudig. Want hoe weet je nu of een boekhouder ook echt goed is? 

Iemand die de boekhouding niet goed bijgewerkt, kan voor jou als ondernemer zijnde grote problemen opleveren. Je kan problemen krijgen met de belastingdienst, maar ook met jouw klanten. 

Het belang van een goed debiteuren en crediteuren beleid

Worden de bankbetalingen niet tijdig bijgewerkt? Dan is de kans groot dat je debiteuren gaat aanmanen die al betaald hebben. Of nog erger, besteed je het debiteurenbeheer uit en doet deze persoon dit niet op regelmatige basis, dan zal je dit direct merken in de kasstroom. 

Het niet goed opvolgen van debiteuren is een van de meest voorkomende oorzaken dat ondernemers in de financiële problemen raken.

Maar ook aan de kant van de crediteuren kan het niet tijdig betalen tot problemen leiden. Zo kunnen leveranciers weigeren om jou nog producten of diensten te leveren.

En dit heeft dan weer invloed op jouw bedrijfsvoering.

Belang van een goede boekhouder

Zelf boekhouden of uitbesteden?

Het bovenstaande geeft wel aan hoe belangrijk het is om de boekhouding op orde te hebben. Houdt jezelf de boekhouding bij, dan is dit jouw eigen verantwoordelijkheid. 

Ga je het boekhouden uitbesteden, dan is dit de verantwoordelijkheid van degene aan wie jij de boekhouding hebt uitbesteed. Maar hoe stel je zeker dat de persoon die jij inhuurt zijn werk goed doet. En vergeet niet dat voor de belastingdienst jezelf altijd degene bent die verantwoordelijk is. Dat kan je niet afschuiven op de boekhouder die je hebt ingehuurd.

Tips voor het selecteren van een boekhouder in Zuid Holland

Het begint allemaal met het selecteren van een goede boekhouder in Zuid Holland.

Indien je de boekhouding aan de verkeerde persoon uitbesteed, dan weet je zeker dat dit vroeger of later tot problemen zal leiden.

Daarom hebben wij een aantal tips opgesteld om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Tips boekhouder Zuid Holland

1. Vraag meerdere offertes aan

Het is altijd belangrijk om meerdere boekhouding offertes aan te vragen. Op die manier kun je deze met elkaar vergelijken. Naast het vergelijken van de kosten dien je deze offertes ook te vergelijken op basis van bijvoorbeeld de ervaring die diegene heeft die jou een offerte aanbiedt.

Zoals al aangegeven, focus je niet alleen op een boekhouder in Zuid Holland. Misschien ontvang je van een boekhouder in Zeeland of een boekhouder in Utrecht wel betere offertes.

2. Zorg voor een boekhouder met de juiste ervaring

In onze ogen dient een boekhouder altijd te beschikken over ervaring. Hetgeen je leert op een school, of tijdens een cursus, is toch altijd net weer even anders dan de praktijk. 

Daarnaast is de juiste ervaring ook belangrijk. De boekhouding van een zzp'er is nu eenmaal heel anders dan de boekhouding van een grote onderneming.

Maar ook branche specifieke ervaring kan van belang zijn. Heb je een onderneming in een branche wat vraagt om specifieke kennis, dan is het raadzaam op zoek te gaan naar een boekhouder die over ervaring in die specifieke branche beschikt.

3. Diploma`s controleren

Geeft een boekhouder aan dat hij of zij beschikt over specifieke diploma`s, zoals bijvoorbeeld een MBA of SPD diploma? Schroom niet om te vragen om een kopie. 

Je zal ervan versteld staan hoeveel mensen beweren dat zij over een specifiek diploma beschikken, maar dit helemaal niet in hun bezit blijken te hebben. Door het vragen om een kopie sluit je dit risico uit.

4. Referenties vragen en ook echt natrekken

Vraag om de contactgegevens van referenties. Eigenlijk zou je minimaal 5 referenties moeten vragen. Op basis van die 5 referenties kan jij dan een keuze maken wie je gaat benaderen voor meer informatie. 

Heeft iemand slechts 1 of 2 referenties, dan loop je het risico dat het om een goede vriend gaat. En een goede vriend zal natuurlijk altijd positieve feedback geven.

5. Stel de juiste vragen

Ook al heb jezelf geen boekhoudkundige kennis, je kan altijd een aantal vragen bedenken die je kan stellen. Deze kan jezelf eenvoudig online opzoeken. 

Vraag bijvoorbeeld gewoon eens welke bedragen je in een bepaald btw-categorie dient te boeken. Of wat de afschrijvingsperiode is voor een laptop of computer. Ben je opzoek naar een boekhouder met specifieke kennis, dan kan je die specifieke vragen stellen.

Iemand die niet goed op de hoogte is van de boekhoudkundige en fiscale regels, zal op die manier al snel door de mand vallen.

6. Zet duidelijke afspraken op papier

Ga nooit af op mondelinge afspraken. Gaat er iets mis of is er onenigheid, dan heb je niks om op terug te vallen. 

Spreek je bijvoorbeeld een vast tarief per maand af, zorg ervoor dat het dan duidelijk is wat er allemaal dient te worden gedaan voor dit bedrag. Wil je iemand gewoon een aantal dagen per maand inhuren, zorg er dan voor dat je goed vastgelegd wanneer de boekhouder beschikbaar dient te zijn.

Spreek je bijvoorbeeld een vast tarief per maand af, zorg ervoor dat het dan duidelijk is wat er allemaal dient te worden gedaan voor dit bedrag.

Wil je iemand gewoon een aantal dagen per maand inhuren, zorg er dan voor dat je goed vastgelegd wanneer de boekhouder beschikbaar dient te zijn.

Maar ook de verantwoordelijkheden vastleggen is van belang.

Contract opstellen met boekhouder

Bijvoorbeeld dat banktransacties dagelijks dienen te worden bijgewerkt, dat er 1 keer per week aanmaningen dienen te worden verstuurd, dat de btw-aangifte 3 dagen voor het einde van het tijdvak dient te worden verstuurd en ga zo maar door.

Succes bij het vinden van een goede boekhouder

Wij raden je aan deze tips in acht te nemen wanneer je op zoek gaat naar een boekhouder in Zuid Holland. Of eventueel een boekhouder in Limburg of een andere regio. De bovenstaande tips zullen je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.