Op zoek naar een boekhouder in Utrecht? Dat is geen probleem. Er is een groot aanbod van zowel zzp`ers als boekhoudkantoren. Zoveel zelfs, dat het lastig kiezen is.

Boekhouder Utrecht

Daarom hebben wij op deze pagina een aantal aandachtspunten verzameld om jou te helpen bij het uitkiezen van de beste boekhouder in Utrecht.

Welk boekhoudprogramma gebruiken?

Veel boekhouders werken met hun eigen boekhoudprogramma. Het is echter van belang dat er gebruik wordt gemaakt van een online boekhoudprogramma. Dit geeft jou namelijk ook de gelegenheid om op zijn tijd de boekhouding te bekijken.

Want vergeet niet, dat ook al huur je een boekhouder in, je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de boekhouding.

Hetzelfde geldt voor de belastingaangifte.

Daarom raden wij altijd aan om op zijn tijd ook gewoon zelf de boekhouding in te zien.

Boekhouder Utrecht boekhoudprogramma

Bekijk gewoon eens de debiteurenposten, om zeker te zijn dat er geen achterstanden bestaan. Maar ook de bankbetalingen. Worden deze wel tijdig bijgewerkt? Dat zijn eenvoudige zaken waarmee je kan controleren dat de boekhouder zijn werk goed doet. En vergeet ook niet regelmatig een blik te werpen op de winst- en verliesrekening.

Kies niet alleen voor prijs

Als ondernemer zijnde wil je natuurlijk niet teveel geld voor de boekhouder in Utrecht kwijt zijn. Echter, kwaliteit is nog belangrijker. Een paar euro per uur besparen, waardoor je een boekhouder van mindere kwaliteit inhuurt is uiteindelijk duurkoop.

Een goede boekhouder kan jou namelijk ook van waardevolle adviezen voorzien. Alle cijfers van een onderneming kan je teruglezen in de boekhouding. Het opstellen van een rapport is op zich niet zo moeilijk. 

Het is lastiger om dit te vertalen in goede adviezen. En dat is waar een goede boekhouder zich onderscheid. Op  die manier verdien je de kosten van de boekhouder eenvoudig weer terug.

Let niet teveel op locatie

Tegenwoordig kan bijna alles op afstand. Dat geldt ook voor boekhouden. Het is dus absoluut niet noodzakelijk dat een boekhouder zich bij jou in de buurt bevindt. 

Het bijhouden van een boekhouding kan prima vanaf een andere locatie. Daarnaast kan je telefonisch of via het gebruik van Skype of Zoom overleggen.

Wel raden wij aan om minimaal 1 keer per jaar face to face af te spreken met de boekhouder. Maar omdat dit slechts sporadisch nodig is, wordt locatie minder belangrijk. 

Boekhouder in Nederland

Bij het vinden van een goede boekhouder kan je dus ook  prima naar andere locaties kijken dan bijvoorbeeld jouw woonplaats.

Verifieer altijd referenties

Een boekhouder is erg belangrijk. Voordat je daadwerkelijk iemand aan de slag laat gaan met jouw boekhouding, zou je altijd referenties dienen na te trekken. 

Wat zijn de ervaringen van andere ondernemers met de boekhouder waarop jij jouw oog hebt laten vallen.

Het is ook aan te raden meerdere referenties na te trekken, om op die manier toeval uit te schakelen. Het kan misschien zijn dat door bepaalde gebeurtenissen iemand slechte ervaringen met iemand heeft, maar dat dit niet verwijtbaar is.

Schroom ook niet om een kopie van een diploma te vragen waarvan de boekhouder beweert dat hij of zij deze in bezit heeft. Helaas komt het voor dat mensen hier niet eerlijk over zijn.

Zorg voor een boekhouder met de juiste kennis

Niet elke onderneming is hetzelfde. Sommige ondernemingen vragen om specifieke kennis. Denk bijvoorbeeld aan grensoverschrijdende transacties. Dit vraagt om specifieke kennis met name op btw gebied. 

In dat geval is het niet verstandig om voor iemand te kiezen die hier geen ervaring mee heeft.

Het kan ook zinvol zijn om voor iemand te kiezen die ervaring heeft met de branche waarin je werkzaam bent. Dit brengt specifieke kennis met zich mee waarvan je kan profiteren. En dan niet eens zo specifiek op het gebied van puur het boekhouden, maar meer op het gebied van adviseren.

Wil je dat de boekhouder ook de aangifte inkomstenbelasting verzorgt, dan is kennis op dit gebied uiteraard ook een must.

Offertes aanvragen en vergelijken

Persoonlijk zou ik altijd minimaal 5 offertes van boekhouders aanvragen. Op die manier kun je deze goed met elkaar vergelijken. Zorg er echter wel voor dat je specifiek bent in jouw offerte aanvraag.

Wat dient de boekhouder allemaal voor jou te doen? Of zijn er eventueel zaken die je zelf wilt doen en heb je de boekhouder alleen nodig voor de meer complexere zaken. 

Geef duidelijk aan wat het aantal uitgaande en inkomende facturen zijn die er maandelijks dienen te worden verwerkt. En ook of er sprake is van personeel.

Daarnaast die je aan te geven of je op uurbasis wilt werken, of dat je een boekhouder in Utrecht voor een vast bedrag per maand wilt inhuren.

Zorg voor duidelijke communicatie

Zorg dat de persoon die je inhuurt precies weet wat jij van hem verwacht. Op die manier voorkom je misverstanden. 

En is er iets wat je mist, of had je andere verwachtingen? Zorg er dan voor dat je dit helder en direct communiceert

Hopelijk helpen deze tips jou bij het vinden van een goede boekhouder in Utrecht.